29 Ekim 2015 Perşembe

Dünya Sağlık Örgütü : Sucuk, salam, sosis kanser yapıyor!

işlenmiş et ile ilgili görsel sonucu


Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kırmızı ve işlenmiş et  tüketiminin kansere yol açtığını açıklamasıyla tüm dünyada oldukça yankı uyandırdı. Dünya Sağlık Örgütü’nün  kanser araştırmaları kurumu olan Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi (IARC)  yayınladığı raporda günde 50 gram işlenmiş et (2 dilim pastırma veya 1 sosis) yenilmesinin kolon kanserine yakalanma olasılığının %18 oranında artırdığını belirtti.

10 ülkeden 22 uzmanın yer aldığı araştırmada salam, sosis, sucuk, jambon ve pastırma gibi işlenmiş eti, alkol, asbest, arsenik ve sigara ile aynı gruba (GRUP1), “en fazla kansere sebep olan 5 madde” listesine alırken, kırmızı etin ise muhtemel kanserojen (GRUP2A)  olduğu belirtilmiştir.

IARC kanser yapıcı maddeleri 5 sınıfa ayırmıştır.

Grup 1: kanser yapanlar
Grup2A: muhtemel kanserojenler
Grup2B: şüpheli kanserojenler
Grup3: insanda karsinojenik olarak sınıflandırılamayan
Grup4: insanda muhtemelen kanserojen olmayanlar

SİGARA KADAR TEHLİKELİ Mİ?

Hayır. Aynı grupta yer almaları kansere karşı eşit tehlikede oldukları anlamına gelmiyor.IARC grupları risk düzeylerini değerlendirmekten ziyade kanser ajanlarının bilimsel delillerin güçlü olduğunu ifade ediyor.

Kırmızı ette kanserojenler arasında listeleniyor ancak veriler sınırlı olduğu için işlenmiş etten daha az tehlikeli sayılıyor.

NE TÜR KANSER?

IARC Çalışma Grubu tarafından işlenmiş etin kolorektal kanseri yaptığı açıklanmasıyla beraber mide kanseri ile de bir ilişki tespit edilmiş fakat bu konuda deliller yeterli bulunmamıştır.
Krımızı et tüketiminin de kolorektal kanserin yanı sıra pankreas ve prostat kanserine de  yol açabileceği belirtildi.
NEDİR SOSİSİ KANSER EDİCİ YAPAN ŞEY?

Et işlenme ve pişirilmesi aşamasında N-nitrozo bileşikleri, polisiklik aromatik hidrokarbon , heterosiklik aromatik aminler gibi kimyasal maddeler ortaya çıkıyor.Ayrıca gıda endüstrisinde işlenmiş et ve etin raf ömrünü artırmak ve tadını iyileştirmek için tütsüleme, tuz veya sentetik koruyucu maddelerle işlenerek geliştirilmektedir. Tüm bu işlemler kanseri adım adım tetikliyor.


RİSKİ KIYASLARSAK

Global Burden of Disease Project’ e göre her sene dünyada 34 bin kişi fazla miktarda işlenmiş et tükettikleri için kanserden ölmektedir.


Tütün nedeniyle her yıl 1 milyon, alkol nedeniyle 600 bin ve hava kirliliği nedeniyle de 200 bin kişinin kanserden öldüğü bilinirken, Kırmızı etin kendisi ise kanser sebebi olarak değerlendirilmemektedir fakat bu ilişki ispatlanabilirse kırmızı etten zengin diyetin tüm dünyada senede 50 bin kişinin ölümüne yol açabileceği tahmin edilebilir.

 PEKİ HİÇ Mİ YEMEYECEĞİZ?
  
Dünya Kanser Araştırmaları Fonu da (WCRF) kırmızı et tüketiminin kişi başına haftada 500
gramı aşmaması gerektiğini tavsiye etti.

Ambalaja girmiş işlenmiş etleri hiç tüketmemek en doğrusu. En güveniliri ise güvendiğiniz kasaptan kasap sucuğu ve pastırma alıp makul miktarda tüketmektir.


Diyetisyen Beyza Vural

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder