26 Kasım 2015 Perşembe

KIŞ AYLARINDA ŞİFALI BİTKİ ÇAYLARI


Sonbaharın bittiği ve kış aylarına geçiş yaptığımız şu günlerde havaların soğuması hastalıkları da beraberinde getiriyor. Bu dönemi hastalıklardan korunarak vücut direncini artırarak geçirmemiz için iyi ve dengeli beslenmek şart. Buna ek olarak güvenilir kalitede bitki çayları ise içimizi ısıtmasının yanı sıra içerdiği fitokimyasal bileşenler, vitaminler ve minerallerle en pratik yardımcımız olarak imdadımıza yetişiyor.
Peki hangi bitki çayını ne için kullanmalıyız ve nasıl hazırlamalıyız?

DEMLENMELİ Mİ KAYNATILMALI MI?

Eğer bitkinin kök, kabuk, odun gibi sert kısımlarından faydalanacaksak genellikle kaynatılarak hazırlanırken; yaprak, çiçek gibi yumuşak dokulu kısımları demlenerek hazırlanmalıdır.


 
ADAÇAYI: İçerdiği uçucu bileşenlerin ağız ve boğaz iltihaplarında yarar sağladığı bilinmektedir. Günde 2-3 defa 5-10dk demlenerek çay
olarak tüketilebilmesinin yanı sıra gargara yapılması da uygundur.


 ayva ve ıhlamur ile ilgili görsel sonucu
AYVA ve IHLAMUR ikilisi: Beraber kullanıldığında ıhlamurun etkinliği artarak soğuk algınlığı şikayetleri hafifliyor, öksürüğü yatıştırıp boğazı yumuşatıyor.
1 çay kaşığı parçalanmamış ayva tohumu 1 fincan su içerisinde 5-10 dk demlenip içilebilir. Kurutulmuş ıhlamur çiçeği 15 dk demlenerek içilebilir.


EKİNEZYA: Bağışıklık sistemini destekleyerek üst solunum yolu enfeksiyonlarından ve soğuk algınlığından korunmak ve tedavisine yardım etmek için en iyi tercihlerden birisi olmalıdır. Sıcak su içerisinde 10-15 dk demlenmesi uygundur. Özellikle çocuklarda uzun süre kullanılması ya da papatya gibi bitkilere alerjisi olan kişilerde kullanılması alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği riski göz önünde bulundurulmalıdır.

black pepper and tea ile ilgili görsel sonucu
KARABİBER: Bağışıklık sistemi düzenleyicidir.Boğaz enfeksiyonlarına yararlı olduğu bilinmektedir.

karanfil çayı ile ilgili görsel sonucu

KARANFİL: Bakteri ve virüslerin yol açtığı ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik olarak ağrı hafifletmede kullanılabilir. 1.5g toz edilmiş tohumunun10-15 dk demlenmesi uygundur.


 
KUŞBURNU: C vitamini içeriği sayesinde grip, nezle gibi enfeksiyonlu hastalıklarda şikayetlerin hafiflemesinde yardımcıdır.10-15 dk demlenmesi uygundur.



NOT:Şekerli ortamda enfeksiyona neden olan bakterilerin daha hızlı çoğalma ihtimali olduğundan şekersiz içilmesi önerilmektedir. Aroma ve tatlandırma için gerçek bal ya da tarçın kabuğu kullanılabilir. 

DİYETİSYEN BEYZA VURAL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder